terug naar overzicht >>

Ook Belgische frieten voorwerp van heuse handelsoorlog

14:55, 12/11/2018

Steeds meer Zuid-Amerikaanse en Afrikaanse landen leggen invoertaksen op aan Europese producenten van diepvriesfrieten. België, de grootste exporteur van diepvriesfrieten ter wereld, dreigt het belangrijkste slachtoffer te worden en dringt aan op Europese tegenmaatregelen.

 

"Strategische antidumpingheffingen"

Na Zuid-Afrika en Brazilië is Colombia het volgende land dat ‘strategische antidumpingheffingen’ oplegt aan producenten van diepvriesfrieten uit België, Nederland en Duitsland. De maatregel werd er op 1 november van kracht. Ook Peru en Argentinië zouden plannen hebben om invoertaksen op diepvriesfrieten te introduceren. Deze nieuwe invoertaksen zijn het resultaat van intensief lobbywerk van Amerikaanse frietproducenten zoals McCain bij de lokale overheden van die landen. De Amerikanen hebben immers geen last van de importheffingen, omdat ze hun diepvriesfrieten in de betrokken landen ter plaatse produceren.

 

Vandaag staat de frietoorlog ook op de agenda tijdens het overleg van de Europese ministers van Handel. De Belgische regering hoopt op steun van de andere lidstaten van de Europese Unie om tegenmaatregelen te treffen. België is wereldmarktleider in diepvriesfrieten: vorig jaar voerde ons land er 2,2 miljoen ton van uit. Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders stuurde eerder al een nota naar zijn Europese collega’s waarin hij aandringt om de Colombiaanse heffingen te onderzoeken: “Er moet onderzocht worden wat de impact is van die onrustwekkende en structurele ontwikkeling op de belangrijke diepvriesfrietindustrie, en wat we ertegen kunnen doen.”

 

De Europese Commissie heeft intussen ook al een onderzoek geopend. Een woordvoerder van de commissie verklaarde dat “de EU de Colombiaanse antidumpingheffingen nauwgezet opvolgt en de bezorgde Europese producenten met raad en daad bijstaat”.

Lees meer op Retail Detail >>
78 Industries gebruikt cookies om uw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer wetenVerder gaan